top of page
KERNEL PANIC
Burak DikilitaÅŸ & Cenkhan Aksoy
15 Eylül - 6 Ekim 2019
Kernel Panik, Cenkhan Aksoy ve Burak DikilitaÅŸ tarafından ortak bir düÅŸünce ve çalışma pratiÄŸi esas alınarak hazırlanan, dijital hata, kafa karışıklığı ve sekteye uÄŸrama (failure) gibi kavramları ele alan Kadıköy'deki NOKS mekanına özgü tasarlanmış deneysel bir mekan müdahalesidir.
Kernel Panik aynı zamanda bilgisayar terminolojisi içinde, iÅŸletim sisteminin çekirdeÄŸi tarafından uygulanan bir güvenlik önleminin adıdır. Bu önlem, sistemin çalışmaya devam edemeyeceÄŸi ya da büyük veri kaybına sebep olabilecek içsel, yıkıcı bir hata farkedildiÄŸinde iÅŸleme konulur. Kernel Panik esnasında, yanlış bir biçimde çalışan komut dizisi, donanımsal olarak sistemi bir tür sonsuz döngüye sokar ve sistemin üstesinden gelemeyeceÄŸi ÅŸekilde fazla yüklenmesine sebep olur. Bu durum ise aşırı hızlanan günümüz yaÅŸam pratiÄŸinde insanın vaziyetiyle benzerlik gösterir. Geçici veya kalıcı olarak sistemi kapatmak ÅŸeklinde basitleÅŸtirilebilecek Kernel Panik mekanizması, aşırı yüklenmiÅŸ donanımları korur ve onların düzgün bir biçimde iÅŸlemesini saÄŸlar. Günümüz insanı, yaÅŸamsal pratik ya da sistem içinde de farklı katmanlarda bedensel ya da zihinsel fazla yüklenmeye karşı güvenlik mekanizmaları bulunur.
Sergiyi oluÅŸturan iki sanatçının pratiÄŸi de aynı ÅŸekilde kernel panik anından alınmış zamansal kesitin iki farklı yüzü gibidir. Cenkhan'ın harekete dayalı resimsel yaklaşımı karşısında Burak görüntü yöntemlerini kullanarak zaman-mekan koÅŸullarıyla oynamaya odaklanır. Ortak fakat bir o kadar da farklı iki pratiÄŸin kesiÅŸiminden oluÅŸan bu müdahale, Kernel Panik anının mekansal bir izdüÅŸümünü oluÅŸturmaya çalışır.
"KERNEL PANÄ°K" sergisi 15 Eylül - 6 Ekim 2019 tarihleri arasında NOKS Bağımsız Sanat Alanında izlenebilir.
Burak DikilitaÅŸ
1988 yılında doÄŸan Ä°zmir'li sanatçı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi FotoÄŸraf Bölümü'nde ve Rotterdam Willem de Kooning Academie Otonom Sanat Bölümü'nde bir yıl olmak üzere lisans eÄŸitimini tamamladı. Eğitiminin ardından İzmir’e yerleşti ve bu kentte bir çok sanat faaliyetinde çalıştı, üretti ve ortaklıklar kurdu. Eğitim süreci içinde 2015 yılında gerçekleşen Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü’nde sergileme ve yine aynı yıl TÜYAP No.8 ödülünü aldı. Katıldığı sergiler arasında ‘İzmir’de Yaşıyor ve Üretiyor: Kent Müellifleri’ (Studio-X, 2018), ‘Darağaç | Bu Arada’ (1519. Sk., Alsancak, 2016), ‘Detay’ (BLOK Art Space, 2016), ‘Kaynak Olarak Ütopya’ (Elgiz Müzesi, 2019) bulunmaktadır. İstanbul'da yaşayan ve çalışan sanatçı Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü FotoÄŸraf Ana Sanat Dalı'nda ‘Siber Kültürel BaÄŸlamda Deneysel FotoÄŸraf‘ yüksek lisans tezini yazmakta ve Sabancı Üniversitesi VAVCD programında tezsiz yüksek lisansına devam etmektedir.
Cenkhan Aksoy
1990 yılında Ä°zmir'de doÄŸdu. 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu. 2017 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı'nda yüksek lisansına baÅŸladı. 2000 Sonrası Türkiye Güncel Sanatında Kolektif Üretim Pratikleri hakkında yüksek lisans tezine devam eden Cenkhan, Ä°zmir'de ‘Galeri A’ (2019) ve Ankara'da ‘torun’ (2013) olmak üzere kiÅŸisel sergiler yaptı ve bu süreçte çeÅŸitli karma sergilede bulundu. Cenkhan aynı zamanda 2016’dan beri gerçekleÅŸtirilen DaraÄŸaç projesinin kurucu üyesidir ve kolektifin içinde aktif olarak yer almaktadır. DaraÄŸaç'taki atölyesinde ÅŸahsi geçmiÅŸine yönelik jestüel ve art-brut tarzında üretimine ve sanatsal araÅŸtırmalarına devam etmektedir.
​
bottom of page